Het investeren in vastgoed is ontzettend populair, maar bovenal ontzettend interessant. Extra maandelijkse huurinkomsten terwijl je daar niet heel veel voor hoeft te doen. Of de woning over een x-aantal jaar verkopen met hopelijk winst. Iedereen denkt daar wel eens aan, maar hoe koop je nou extra woning(en)? Want moet je daar veel eigen geld insteken? Hoeveel kan ik lenen? Wij snappen dat je veel vragen hebt omtrent de financiering. Wij hopen de meest belangrijke vragen voor jou hieronder te beantwoorden:
2e woning kopen
We beginnen niet met een specifieke vraag, maar beginnen gelijk met het sub-onderwerp. Want hierdoor kunnen wij meerdere vragen tegelijk tackelen.
Geen hypotheekrenteaftrek
Waar je bij je 1e woning hypotheekrenteaftrek krijgt, krijg je dat bij de aankoop van je 2e woning niet. Dit komt omdat dit hypotheekdeel wordt beschouwd als consumptieve lening (box 3) en de rente over dat deel is niet aftrekbaar.
Een 2e hypotheek
Het is goed om te weten dat er geen geldverstrekkers zijn die happig zijn op een volledige financiering van een woning die niet als hoofdverblijf dient. Het is wel mogelijk om een hypotheek op een 2e huis te krijgen, maar houdt er rekening mee dat je ook eigen geld moet gebruiken.
2e woning kopen met de overwaarde van je hoofdverblijf
Je kunt je 2e woning gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde van je hoofdverblijf, afhankelijk natuurlijk van de waarde van de overwaarde. Wat doe je dan? Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Logische wijs kun je dat bedrag dan gebruiken voor de aankoop van je 2e woning. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, want de vraag: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen wordt dan eigenlijk getackeld.
Maar je kunt niet klakkeloos je hypotheek verhogen met ieder bedrag. De nieuwe maandlasten dienen wel gedragen kunnen worden op basis van je inkomen. Die zal ook opnieuw getoetst worden door de hypotheekverstrekker.
Koop jij een 2e woning voor de verhuur?
Wil jij inkomsten generen door het verhuren van je 2e woning? Dat kan! Er zijn namelijk speciale verhuurhypotheken. De voorwaarden van een verhuurhypotheek zijn strenger dan een reguliere hypotheek. Om een beeld te schetsen hoe dat in elkaar steekt, bij een verhuurhypotheek mag je vaak niet de gehele afkoopsom financieren. Hoeveel dan wel? Vaak ligt het percentage tussen de 70 á 90%. Ook goed om te weten dat bij een verhuurhypotheek de rente aanzienlijk hoger ligt dan bij een andere hypotheekvorm. Dat niet alleen! Een woning verhuren zonder een verhuurhypotheek is eigenlijk niet toegestaan, dit kan voor grote problemen zorgen.
Wij geven jou geen financieel advies, maar hopen wel een beeld te hebben gecreëerd over hoe het proces van het aankopen van een 2e woning werkt en welke financiële mogelijkheden er zijn. Wees jezelf wel bewust van het feit wat het doel is van je 2e woning! Dit zorgt ervoor dat de contactmomenten tussen de hypotheekverstrekker concreet verloopt!